Uppsala Saluhall i ny skrud

23 november 2018

I dagarna återinvigdes Saluhallen och David Åström, vd för ägaren Svenssons krogar, är mycket nöjd med resultatet.

– Jag tycker vi fått till en varm och härlig stämning. Folk är lyriska och tackar oss för att vi gjort det här för Uppsala. Och så är det verkligen, det här är en investering i handeln gjord med hjärtat.

Ända sedan öppningen har det varit fullt med nyfikna besökare och från och med nu har man också öppet på söndagar.

– Det är många år sedan det var en fullskalig saluhall här. Vi har gjort en total nystart; jag skulle beskriva det som en blandning av Eataly och en gammeldags saluhall. Vi har byggt ut 250 kvadratmeter för att exempelvis utöka vår festvåning och göra köket större. Hela bottenplan är utblåst och omgjord. Inredningen är helt ny, men själva grundinredningen i tegel och puts från 1909 finns kvar. Golven vi lagt i caféet är samma typ av svart-vitrutiga golv som fanns där från början. Sen har vi satsat på en traditionell matmarknadsinredning; böjda trästolar, marmor och mässing. Men det är lite finjustering kvar. Skyltning och akustikplattor till exempel.

Vad är du extra nöjd med?

– Det har ju inte funnits någon gedigen kött- och charkdel i Saluhallen sen 2005 och det har vi nu återinfört. Det är häftigt att se en kötthandel där igen. Det är en speciell upplevelse att bara stå och peka på vad man vill ha och se på när kockarna skära upp bitar. Sen gillar jag bageriet – att se bagaren stå och baka i ett öppet kök. Hela stället osar gediget hantverk.