PREFEKTGATAN 8

Brf Prefekten

Uppsala
87 lägenheter
Storlek: 3 755 m² BOA
Arkitekt: Jägnefält Milton
Färdigställt 2021

I natursköna Rosendal, ett par kilometer från Uppsala centrum växer en helt ny stadsdel fram. Med city på cykelavstånd och stadsskogen som närmaste granne är Rosendal en plats för både liv och lugn. I en spännande mix av lägenheter, butiker och restauranger har vi uppfört ett stilsäkert hus med ett åttiotal bostäder på mellan ett och tre rum och kök. Prefektgatan 8 är skapat tillsammans med arkitektkontoret Jägnefelt Milton och har – precis som våra andra projekt – ett starkt fokus på hållbarhet, gröna materialval samt goda materialval.

Det här är Rosendal

I Rosendal finns det mesta man behöver i vardagen – mataffärer, bank, restauranger och träningsanläggningar. Här finns även ett flertal förskolor, skolor och gymnasieskolor på bekvämt avstånd. Uppsalas stora nöjes- och kulturutbud når man på bara tio minuter via fina promenadstråk och cykelvägar. Pendlar man med bil når man E4:an på ett par minuter. Rosendal ligger också även beläget mitt i ett av Sveriges främsta kunskapskluster, med två universitet och ett av landets största sjukhus alldeles intill.

Alldeles intill Rosendal ligger Stadsskogen. Här finns kilometerlånga motionsspår där små avstickare för dig till dungar av ädellövträd, fågeldammar och blåbärsris. Djurlivet är rikt, skogen fungerar som en grön korridor för rådjur, harar och andra små djur som passerar mellan Hågadalen och centrum. Om vintern anläggs spår för längdskidåkning i skogen. Det går även bra att leta sig vidare ner mot lugnet vid Fyrisån där man kan dra upp en abborre eller två.

Lägenheterna

Prefektgatan 8 inrymmer 87 bostäder från ett till tre rum och kök. Kännetecknande för lägenheterna är öppna sociala ytor, rikt ljusinsläpp och en fantastisk utsikt. Väggar och tak är målade i helmatt, vit kulör vilket tillsammans med det vitpigmenterade ek plankgolvet förstärker känslan av rymd. Vackra detaljer i naturoljad ek adderar värme och elegans, inte minst fönstersmygarna som på ett vackert och effektfullt sätt ramar in utsikten.

De rejäla köken är utvalda och platsbyggda exklusivt för Prefektgatan 8. Generös arbetsbänk i ljus sten, grepplösa luckor och helintegrerade vitvaror skapar en stilren och sober atmosfär. Många kök rymmer även en specialritad kökssoffa i anslutning till fönstret som tillsammans med de frikostiga bänkytorna gör köket till en naturlig social plats.

Badrummen går i ljus, crèmefärgad ton med klinkerplattor på golv och väggar och detaljer i trä. Handfatskommoden är även den i trä, liksom den specialdesignade hyllan med handdukshållare. Kran och takdusch i krom, allt porslin är från tyska kvalitetstillverkaren Duravit.

Även om nästan samtliga bostäder har egna balkonger eller uteplatser är den soldränkta terrassen med utsikt över den grönskade och rogivande Siegbahnsparken en uppskattad och härlig umgängesplats för samtliga boende.