KVARNHUSEN

Brf Kvarnhusen

Uppsala
12 radhus
Storlek: 1 818 m² BOA
Arkitekt: Tham Videgård
Färdigställt 2021

Under 2020 lanserades Vårdsätraviks tredje och avslutande radhuskvarter. Den här gången lät vi Tham & Videgård Arkitekter, Sveriges internationellt mest hyllade arkitektkontor, utforma tolv unika bostäder. De sydvästvända husen breder ut sig över drygt 150 m² och två våningsplan. Tack vare bostädernas väl tilltagna bredd skapas fria siktlinjer inomhus vilket får planlösningarna att upplevas som extra generösa. Husens karaktäristiska fasaduttryck, med antingen en veckad eller vågformad panel, skapar bostäder som knappast lämnar någon oberörd. Beläget bara 300 meter från Mälarens strand med undangömda badvikar och en sagolik strandpromenad är Vårdsätravik en plats för de som uppskattar naturens lugn och samtidigt vill ha närhet till Uppsalas stadsliv.

Vårdsätravik, Uppsala

Vårdsätra har länge varit Uppsalabornas plats för rekreation, friluftsliv och välbefinnande. Familjer som flyttar till Vårdsätravik kommer att mötas av de allra bästa förutsättningarna för ett hälsosamt familjeliv och en avslappnad vardag. Närheten till vattnet ger möjligheter till svalkande bad, magiskt båtliv och storslagna skridskoturer. Bara några minuter bort ligger Skarholmen varifrån det årliga Vikingarännet utgår när isarna tillåter. Och i den unika och omväxlande naturen runt Vårdsätravik finns mängder av sköna pulshöjare: längdskidspår, vandringsleder, löpspår och MTB-leder. Alldeles i närheten av Kvarnhusen sträcker sig en vacker, två kilometer lång strandpromenad. Området närmast Ekoln var länge otillgängligt men har nyligen öppnats upp för allmänheten. Från Skarholmen i söder till Ekolnsnäs i norr slingrar sig nu den tillgänglighetsanpassade promenaden.  Längs med promenaden har man möjlighet att titta in i Vårdsätra Naturpark – ett av Sveriges äldsta och kanske mest hemlighetsfulla naturreservat.

hej

Husen

Kvarnhusen kombinerar en omsorgsfull byggnadstradition med öppen, ljusfylld och samtida funktionalitet. Arkitekturen utgår från platsens mjukt kuperade natur och står med vackert bearbetade faluröda fasader mot det omgivande gröna landskapet. Exteriört har Kvarnhusen fått sin karaktär av den robust formade faluröda fasadpanelen och generösa glaspartier med lätta stålprofiler. Husens små trappningar och veckningar definierar en egen solvänd uteplats för varje bostad. Den för radhus ovanligt breda planlösningen skapar öppna sociala ytor med härligt rymd och uteplatser på husets båda sidor vid kök, matplats och vardagsrum. På det övre planet skapas naturligt mer avskilda sovrum och möjlighet till arbetsrum/studio och gästrum. Den raka trappan och den övre hallen får vackert dagsljus via en taklanternin.

hej