HÄRADSHUSEN

Brf Häradshusen

Uppsala
23 radhus
Storlek: 3 105 m² BOA
Arkitekt: Jägnefält Milton
Färdigställt 2019

På historisk mark i södra Uppsala, alldeles intill Mälaren, ligger den fridfulla idyllen Vårdsätravik. Här har vi tillsammans med arkitektkontoret Jägnefält Milton ritat ett tidlöst radhuskvarter i vackert tegel från Haga tegelbruk. Häradshusen har 5 rum och kök fördelade över 135 kvm och två plan. De välplanerade sydvästvända tomterna badar i eftermiddags- och kvällssol. Bostäderna, med rika ljusinsläpp och en ovanligt generös takhöjd, är smakfullt inredda av designstudion Halleroed. Den pittoreska omgivningen med undangömda badvikar, en vacker strandpromenad och uppländsk natur när den är som bäst blir i Vårdsätravik en förlängd del av husens trädgård.

Vårdsätravik, Uppsala

Vårdsätra har länge varit Uppsalabornas plats för rekreation, friluftsliv och välbefinnande. Familjer som flyttar till Vårdsätravik möts av de allra bästa förutsättningarna för ett hälsosamt familjeliv och en avslappnad vardag. Närheten till vattnet ger möjlighet till svalkande bad, magiskt båtliv och storslagna skridskoturer. Bara några minuter bort ligger Skarholmen varifrån det årliga Vikingarännet utgår när isarna tillåter. Och i den unika och omväxlande naturen runt Vårdsätravik finns mängder av sköna pulshöjare: längdskidspår, vandringsleder, löpspår och MTB-leder.

Alldeles i närheten av Häradshusen sträcker sig en vacker, två kilometer lång strandpromenad. Området närmast Ekoln var länge otillgängligt men har nyligen öppnats upp för allmänheten. Från Skarholmen i söder till Ekolnsnäs i norr slingrar sig nu den tillgänglighetsanpassade promenaden.  Längs med promenaden har man möjlighet att titta in i Vårdsätra Naturpark – ett av Sveriges äldsta och kanske mest hemlighetsfulla naturreservat.

Husen

Häradshusen inrymmer 23 radhus på fem rum och kök. Kännetecknande för bostäderna är öppna sociala ytor och ett rikt ljusinsläpp. Väggar och tak är målade i vackert bruten crèmefärg, vilka tillsammans med det enstaviga, vitpigmenterade ekplankgolvet förstärker känslan av rymd. Den generösa takhöjden på tre meter samt stora träfönster i skandinavisk design skapar ljusa, fina boendeytor. Interiörens sobra jordtoner kontrasteras effektfullt med svarta handtag, knoppar, kranar och strömbrytare.

Vardagsrummens stora fönster och glasdörrar ger både gott insläpp av dagsljus och utsikt mot den lummiga trädgården. Utöver denna uteplats har Häradshusen ytterligare en uteplats på husets framsida och en mindre balkong i anslutning till övervåningens sovrum. Centralt i husen står de rejält tilltagna köken, ritade och platsbyggda av Tre Sekel Möbelsnickeri exklusivt för Häradshusen. Köket är utrustat med stor arbetsbänk i ljus kalksten, samt helintegrerade vitvaror. Varje bostad är utrustad med två badrum, ett på vardera våningen. Golven består av ljusa granitkeramikplattor. På nedervåningen är badrummets väggytor målade i samma ljusa toner som resten av bostaden. Det vitkaklade våtutrymmet ramas in av duschväggar i klarglas med svartlackerad infattning.