HÅGABLICK

Brf Hågablick

Uppsala
10 radhus
Storlek: 1 250 m² BOA
Arkitekt: Metod Arkitekter AB
Färdigställt 2017

Moderna, luftiga bostäder i tre plan med fokus på exklusiva materialval och naturen i centrum, men ändå med stadskänsla. Så kan radhusområdet Hågablick sammanfattas. Totalt planeras det för tio radhus om sju rum och kök med utsikt över Hågadalen-Nåstens naturreservat. Att bostäderna är något helt annat än ordinära radhus känns på en gång. Den exklusiva och lyxiga känslan är genomgående, och märks bland annat på de stora öppna partierna som ger rymd och gör det enkelt att trivas. Radhusens tidlösa furufasader smälter in med uppväxta villaträdgårdar för att bilda en harmonisk enhet.

Lantlig idyll med storstadspulsen tätt inpå

Ett par kilometer från Uppsala Centralstation ligger Hågablick, ett nytt radhusområde som blickar ut över naturreservatet Hågadalen-Nåsten. Mitt i naturen med närhet till stadens pulserande liv, är de exklusiva radhusen ett naturligt val för både barnfamiljen såväl som för paret.

I närheten av Hågablick finns förskolor, skolor och matbutiker. En kort promenad bort ligger nyrenoverade Gottsunda centrum som erbjuder dans, teater och bibliotek samt mängder av butiker, marknader och tillställningar som exempelvis den årliga stadsdelsfestivalen Gottsundadagen, som också kallats för Uppsalas färgstarkaste stadsdelsfestival. Nära ligger också Svamptorget, en centralpunkt i Norby, där man hittar både matbutiker, bageri och pizzeria såväl som en dansstudio som erbjuder kurser i allt från afrokubansk dans till salsa och teater.

Valsätrakyrkan, badplatserna runt Skarholmen, tennisarenan i Rosendal, skidspår och utförsåkning i Sunnerstas skidbackar, Stadsskogen och Hammarskogs friluftsområde är ytterligare exempel på några av alla närliggande utflyktsmål som bjuder in till rekreation och avkoppling. Det rika natur- och kulturlandskapet har något att erbjuda för alla året runt.

Även om Hågablick på många vis är en fridfull idyll med närhet till skogspromenader, svampplockning, friluftsliv och bad, är det aldrig långt till storstadens puls. Och de goda kommunikationsmöjligheterna med buss, bil och cykel gör att det blir ännu närmare.

Busshållplatserna ligger alldeles i närheten, och med de fyra stadsbussarna som trafikerar området tar det inte mer än tio minuter in till centrala Uppsala, Sveriges fjärde största stad och säte för ett av landets mest anrika universitet såväl som ett blomstrande kulturliv.

Husen

Husen, som byggts i förnyelsebara material i såväl stommar som fasad, består av öppna planlösningar. I varje bostad finns glaspartier från markplan till takhöjd, vilket ger en inbjudande atmosfär av rymd och ljus. På ovanvåningarna ligger sovrum, badrum, wc och utgång till två balkonger, varav den ena är vänd mot sydväst. Här finns även en öppning ner mot nedervåningens vardagsrum. Samtliga hus har gott om plats för förvaring såväl som stora umgängesytor.

Närheten till naturen är påtaglig, både geografiskt men även genom de materialval som gjorts vad gäller inredningen – bänkskivorna i natursten, badrumsgolven i granitkeramik och plankgolven i ek är standard i samtliga hus. Naturen och den omgivande grönskan blir på många vis en förlängning av den egna trädgården – här finns gott om plats för umgänge och aktiviteter för såväl stora som små.

Bokstavligen utanför dörren, rakt över gatan, ligger Uppsalas största naturreservat Hågadalen-Nåsten. Samtidigt ligger Hågablick centralt. Här får man verkligen det bästa av två världar.