Tre Sekel är ett av Sveriges mest anrika möbelsnickerier. Företaget grundades redan 1944 i västgötska Tibro och man har alltid värnat om hållbarhet, hög kvalitet och god design. När vi får tag på vd:n Elisabeth Ahlgren står hon inne i snickeriet – som fortfarande ligger i Tibro – och sandpapprar några boxar som snart ska levereras till butikskedjan Arket.
– Jag hoppar in där det behövs, skrattar hon, men jag ställer mig inte gärna och sågar …
Det var tre år sedan Elisabeth Ahlgren och hennes man Stefan Jonsson köpte in sig i bolaget.
– Stefan och hans bröder ägde Kvänum Kök sedan flera generationer tillbaka. Men när bröderna nådde pensionsåldern beslöt de sig för att sälja bolaget. Stefan och jag kände oss dock inte riktigt ”klara” än.
Den känslan slutade med att paret blev majoritetsägare i Tre Sekel Möbelsnickeri, som idag har 22 anställda, varav 19 arbetar i snickeriet.
– Just möbelsnickeri är ett hantverk som inte får dö ut, säger Elisabeth Ahlgren. Vi gläds åt att fostra yngre förmågor. Bara i Tibro finns två snickeriutbildningar och många elever som praktiserar hos oss blir senare anställda.
Tre Sekels kollektioner bygger på tre svenska möbelepoker – gustavianska klassiker, ”nyheter” från Carl Malmstens arkiv och produkter av samtida formgivare. Träet sågas i ett sågverk i Sollebrunn utanför Alingsås.
Att ta ansvar för det svenska arvet av trämöbler är viktigt.
– Personligen är jag väldigt förtjust i Carl Malmsten. Vi är en av få licenstagare, och man skulle kunna säga att vi har nyckeln till Carl Malmsten-arkivet. Sen finns förstås mängder av begåvade samtida svenska designers. Vi har förmånen att samarbeta med flera av dem, som Christian Halleröd, David Eriksson, Thomas Sandell och Emma Olbers.
Ser du några tydliga trätrender?
– Vi tycker att furu är väldigt spännande. Vi har gott om furu i Sverige, det behöver inte fraktas och man kan göra väldigt snygga och moderna möbler av det. Däremot ser man väldigt sällan bok idag. Vi körde nog in i väggen med bokmöbler under 80- och 90-talet.
Tre Sekel använder sig endast av nordiska träslag.
– Och allra främst svenska. Vi vill absolut inte göra möbler av exempelvis regnskog, det vore ju absurt när vi har så mycket skog här i Sverige.
OOF Bostad och Tre Sekel Möbelsnickeri har samarbetat i projektet Häradshusen i Uppsala, där de väl tilltagna köken är ritade och platsbyggda av Tre Sekel.