Brutal ikon till salu

28 september 2018

Synliga balkar, rå betong och räta linjer. Det är ett sätt att beskriva Villa Göth. Arkitektritat, välkänt och attraktivt, är ett annat. Den tegelklädda villan i stadsdelen Kåbo i Uppsala ligger just nu ute till försäljning och är ett ypperligt exempel på brutalism – eller nybrutalism, ett begrepp som faktiskt uppkom tack vare Villa Göth.

Nybrutalism kännetecknas av ett formspråk där råhet och tydlig konstruktion står i centrum. Ordet härstammar från franskans béton brut, råbetong, och blev ett begrepp på 50-talet. Bland brutalismens mest välkända byggnader finns Le Corbusiers Unité d’Habitation i Marseille och Powell och Bons kulturkomplex The Barbican i London. I Stockholm är bland annat Arkitekturskolan och Filmhuset berömda exempel.

Villa Göth ritades av Lennart Holm och Bengt Edman och är ett 247 kvadratmeter stort mästerverk i två våningar plus källarplan. Villan uppfördes 1950 åt Pharmacia-chefen Elis Göth för att fungera som både bostad och representation. Teglet följer även med in till några av husets innerväggar och i taket framträder råa betongdetaljer. I Villa Göths fasad ser man också tydliga I-balkar, ett utomordentligt exempel på brutalism.

Våningarna i huset binds samman av öppna trappor och ett av husets mer iögonfallande rum är bottenvåningens wc och tvättrum. Det är uppfört i rå betong och format som den finländske formgivaren Alvar Aaltos klassiska vas Savoy. På bottenvåningen finns flera sovrum samt kök och matsal. På övervåningen är det generösa tre meter i tak i vardagsrummet och ett master bedroom att dra sig tillbaka till på kvällen. Villan är mycket välkänd inom arkitekturkretsar och har inspirerat byggnader som Boston City Hall och Birminghams centralbibliotek.